Inzamelingsactie organiseren? (Inspiratie vind je hier!)

In een wereld van crowdfunding en social media lijkt het misschien alsof de volgende inzamelingsactie weinig impact zal hebben. Niets is minder waar: de laatste jaren is de gemiddelde besteding van Nederlandse huishoudens aan goede doelen gestegen. Ook in Belgie stijgen de hoogte van privegiften aan goede doelen.

Dus hoe kom je op ideeën voor inzamelacties die voor deelname en donaties zorgen? In dit artikel vind je een lijst met honderd unieke ideeën voor inzamelacties die je op weg zullen helpen, of je misschien wel op een hele nieuw ideeën brengen.

Ideeën voor artistieke inzamelacties

 1. Dansvoorstelling in de open lucht: door een kaartje te kopen, krijgen donateurs de kans een voorstelling bij te wonen en meer te weten te komen over de bijzondere locatie waar jouw event plaatsvindt.
 2. Theater: werk samen met een lokaal theatergezelschap dat bereid is om de locatie, apparatuur, rekwisieten en kostuums te leveren. Of regel dat de winst van een van hun normale voorstellingen naar jouw goede doel gaat.
 3. Fototentoonstelling: vraag deelnemers zelfgenomen foto’s in te leveren die betrekking hebben op je goede doel. Organiseer een opening van de tentoonstelling waarbij bezoekers entree betalen en je de foto’s bij opbod verkoopt.
 4. Local crafts market: schakel lokale creatievelingen in en verkoop kaartjes aan de deur. Dit idee is perfect voor de feestdagen, wanneer mensen op zoek zijn naar unieke, originele cadeaus voor vrienden en familie.
 5. Knipfeestje: benader een lokale kapsalon en vraag de stylisten hun tijd te schenken om mensen te knippen. Klanten betalen wat zij hun kapsel waard vinden en al het geld gaat naar je doel.

Ideeën voor inzamelacties gericht op de community

 1. Straatfeest: dit is een geweldige manier om geld te verdienen voor een plaatselijk goed doel. Vraag mensen uit de buurt eten, drinken en tuinstoelen mee te nemen.
 2. Rommelmarkt: de meeste mensen hebben een garage vol spullen waar ze stiekem maar al te graag van af willen. Vraag hen deze aan een rommelmarkt te schenken waarbij de opbrengst naar je goede doel gaat.
 3. Auto’s wassen: deze klassieker is niet uitsluitend voorbehouden aan films. Vraag je baas ook de handen uit de mouwen te steken om de aandacht van de gemeenschap te trekken.
 4. Honden wassen: nodig het publiek uit hun trouwe viervoeter eens goed onder handen te laten nemen.
 5. Kledingruil: iedereen brengt een zak kleren mee die ze niet meer dragen. Hang alles aan winkelrekken en laat deelnemers één nieuwe kledingstuk kiezen in ruil voor hun donatie. Verkoop de rest voor het goede doel.
 6. Bonnenboekjes: vraag lokale bedrijven om mee te doen door bonnen met geweldige deals op hun producten en diensten aan te bieden. Verkoop de boekjes voor het goede doel.
 7. Fooienavond: vraag een lokaal café of restaurant één avond al hun fooien of een percentage van de omzet te schenken.

Ideeën voor inzamelacties met een wedstrijdelement

 1. Golftoernooi: als er een bijzonder chique golfclub in de buurt is, vraag dan of ze de wat minder populaire afslagtijden aan jouw goede doel willen schenken.
 2. Rock-paper-scissors-toernooi: je hebt geen speciale apparatuur nodig om rock-paper-scissors te spelen, alleen je handen en enkele officieel geklede scheidsrechters. Stel de regels op en spoor het publiek aan om op hun favoriete kanshebbers te wedden.
 3. Vijfkilometerloop: een benefietrace is een tijdloze manier om geld in te zamelen voor het goede doel. Laat je event opvallen met een dresscode of ongewone locatie.
 4. Peddelrace: organiseer een paddleboard-wedstrijd en vraag toeschouwers op het strand te wedden op de winnaars.
 5. Homerunwedstrijd: organiseer een honkbalwedstrijd en daag mensen uit een homerun te slaan. Hef entree of laat mensen geld inzetten op de winnaar.
 6. Voetbaltoernooi: de meest populaire sport die iedereen kent. Schakel locale clubs in als tegenstander.
 7. Tennistoernooi: organiseer tenniswedstrijden met doubles en verkoop drankjes aan deelnemers en toeschouwers.
 8. Coachingsessies: vraag coaches van lokale sportclubs om zich op te geven voor wekelijkse coachingsessies in verschillende sporten en veil deze vervolgens aan de gemeenschap.
 9. Wedstrijdje hooghouden: schakel bekende voetballers in om op te treden als juryleden met zelfverzonnen categorieën zoals ‘techniek’ en ‘flair’.
 10. Pokertoernooi: de opbrengst gaat natuurlijk naar het goede doel, maar de winnaar krijgt de eer en een hoofdprijs.
 11. Beerpongtoernooi: zet meerdere tafels op en vraag lokale brouwerijen bier te verkopen dat zij aan je goede doel hebben gedoneerd. De uiteindelijke winnaar krijgt een krat mee naar huis.
 12. Klimwedstrijd: huur een klimmuur of werk met een lokale klimhal om een race naar de top te houden.
 13. Pub quiz: organiseer een trivia-avond in een café en laat deelnemers betalen om mee te doen. Als je het helemaal goed wilt doen, haal je het café over een deel van de opbrengst van het verkochte eten en drinken te doneren.
 14. Traploopwedstrijd: vind een locatie met veel trappen, zoals een stadion met tribunes. Laat deelnemers sponsoren werven.
 15. Wereldrecordpoging: geef gasten een lijst met ‘zeer haalbare wereldrecords’ die ze tijdens je event kunnen proberen te verbreken.
 16. Buddy-run: waarbij de buddy je hond is. Een hondvriendelijke vijfkilometerloop. Geweldig voor inzamelacties ten gunste van dieren!

Ideeën voor recreatieve inzamelacties

 1. IJsbeerduik: deelnemers laten zich sponsoren voor een duik in ijskoud water. Jij zorgt voor de dekens en warme chocolademelk.
 2. Bowlingtoernooi: bowlen is alom populair en dit is een geweldige activiteit waarbij je geen rekening met het weer hoeft te houden. Je kunt ook voorlichtings- en merchandise-stands opzetten bij de bowlingbaan.
 3. Casinoavond: zet hoog in met meerdere kaartspellen, outfits (misschien wel met het Wilde Westen als thema?) en cocktails.
 4. Nat pak: huur een mobiel zwembad af en laat deelnemers betalen om (bereidwillige!) lokale bekendheden het water in te krijgen.
 5. Gameavond: huur speelautomaten of oude Atari- of Nintendo-spelletjes voor een ouderwetse gameavond!
 6. Yoga met ouderen: van geiten tot kittens. Werk samen met een plaatselijk verzorgingstehuis om hun eigen goede doel onder de aandacht te brengen.
 7. Activiteitenmarathon: verzin een activiteit die vrijwilligers 24 uur lang kunnen proberen vol te houden. Stream het live of nodig lokale media uit. Dansmarathons zijn de populairste variant.
 8. Rolchaatsevent: organiseer een event op (rol)schaatsen en hef entree.
 9. Fitness-fundraiser: vraag een populair fitnesscentrum in de buurt om je inzamelactie te houden en te helpen promoten. Vraag deelnemers om een bijdrage voor deze speciale eenmalige les met de meest geliefde instructeur.

Ideeën voor culinaire inzamelacties

 1. Diner en blanc: een elegant pop-up-diner waarbij gasten alleen wit mogen dragen. Om je kosten laag te houden, maak je er een picknick in een prachtig park van, waarbij iedereen iets meeneemt.
 2. Food fight en blanc: een minder elegant diner waarbij iedereen nog steeds wit draagt, maar het niet erg vindt om vies te worden. Serveer spaghetti met gehaktballen en laat de chaos losbarsten. Houd een tuinslang paraat.
 3. Varken aan het spit: schakel een lokale barbecue-expert in en laat bezoekers per bord betalen. Serveer klassieke bijgerechten zoals aardappelsalade, koolsla en frietjes.
 4. Theekransje met Alice in Wonderland-thema: vind een originele plek en serveer earl grey en koekjes waarop ‘eet mij’ geschreven staat.
 5. American party: laat iedereen zelfgemaakte salades en drankjes meenemen. Voor jou als organisator goedkoop en voor iedereen de kans om hun kookkunsten te showen.
 6. Chili con carne-avond: laat bezoekers per bord betalen en vraag een paar lokale brouwerijen het bier te doneren om het pittige eten mee weg te spoelen.
 7. Foodfestival: je hebt alleen maar een parkeerplaats, een vergunning en een handvol lokale foodtrucks nodig die mee willen doen. Hef entree en de foodtrucks kunnen nog steeds hun normale prijzen hanteren.
 8. Taartverkoop: een oude vertrouwde favoriet. Trek de aandacht met een thema dat aansluit op je inzamelactie, zoals het gebruik van lokale ingrediënten om lokale boeren te steunen.
 9. Limonadekraam voor grote mensen: doe een scheutje sterke drank bij de limonade (vraag bezoekers zich te legitimeren voor ze een drankje kopen!).
 10. IJskraam: nog een favoriet voor de zomer. Alles wat vloeibaar is, kan in ijslollyvormpjes worden bevroren. Wees creatief met smaken! Margarita besprenkeld met zout? Mmmmmm.
 11. All-inclusive pannenkoekenontbijt: zorg dat je voor iedereen opties biedt: glutenvrij, veganistisch, suikervrij en de foodie die alles wil proberen.
 12. Taartgooien: nodig mensen uit om hun agressie te botvieren en een vorkje mee te prikken.
 13. Rondleiding door een wijnmakerij: werk samen met een lokale wijnmakerij die elke dag op en is voor het publiek. Vraag bezoekers om een extra donatie voor gepersonaliseerde of private-label-flessen uit speciale collecties.
 14. Bierrun: zoals een kroegentocht, maar dan op tempo. Deelnemers bezoeken de cafés op de route. Deze cafés doneren hun brouwsels voor het goede doel.
 15. Kookcursus: vind een lokale chef-kok die bereid is een kookcursus te geven in zijn of haar keuken (of huur een keuken) en sluit af met een gezellig groepsdiner.
 16. Taartendans: zoals stoelendans, behalve dat de winnaar taart krijgt in plaats van een stoel. Vraag een plaatselijke bakker om de mooie (en smakelijke) prijzen bij te schenken.
 17. Soepfeest: Vraag deelnemers een soepingrediënt mee te nemen en kook samen het recept. Serveer er knapperig brood bij en geniet samen van het resultaat.

Ideeën voor educatieve of politieke inzamelacties

 1. Mentorveiling: organiseer een veiling waarbij je individuele gesprekken aanbiedt met opinieleiders of beroemdheden. Dankzij de videochattechnologie van tegenwoordig kunnen de gesprekken ook op afstand plaatsvinden.
 2. Sms-campagne: CM biedt een sms-app waarmee je geld kunt inzamelen voor een politieke campagne met krachtige, korte berichten en eenvoudige, directe betalingsinning van donateurs.
 3. Filmvertoning: is er een documentaire die verband houdt met je goede doel? Organiseer een filmavond met popcorn en snoep.
 4. Hotdog party: een barbecue waarbij je hotdogs verkoopt en de opbrengst naar het goede doel gaat. In Australië, waar dit event vandaan komt, wordt het ook wel ‘Democracy Sausage‘ genoemd, omdat dergelijke inzamelacties vaak op de verkiezingsdag worden gehouden bij de stembureaus.

Ideeën voor milieugeoriënteerde inzamelacties

 1. Plantenverkoop: kies een drukke parkeerplaats en vraag automobilisten stekjes of zaden van planten of bomen te kopen. Noem het een ‘koolstofcompensatie’: voor de vervuiling die hun auto’s uitstoten en plant de stekjes of zaden.
 2. Kerstboomrecycling: in januari kun je mensen om een bijdrage vragen om hen van hun kerstboom af te helpen. Als je er de ruimte (en de vergunning) voor hebt, kun je een vuurtje stoken en van de nood een feest maken!
 3. Donaties van recyclebare spullen: sommige dingen kun je op een rommelmarkt niet kwijt, maar ze zijn nog steeds geld waard. Vraag mensen hun gebruikte inktpatronen, afgedankte elektronica en oude tijdschriften te schenken. Vervolgens kun je die doorverkopen aan recyclecentra.
 4. Verkoop van boodschappentassen: werk samen met een lokale supermarkt. Jij levert de tassen in ruil voor een vergoeding die rechtstreeks naar je milieugerichte goede doel gaat.
 5. Wandeling met gids: organiseer een wandeling langs een route onder leiding van een expert die ons kan vertellen over de waarde van de omgeving en de natuur in het algemeen.
 6. Gezellig dineren op vleesloze maandag: zelfs als er maar een keer per week geen vlees op het menu staat, heeft dit al een enorme positieve invloed op onze ecologische voetafdruk. Promoot het concept van vleesloze maandag met een gezellig etentje waarbij een beroemde veganistische chef achter het fornuis staat.
 7. Leg een buurttuin aan: nodig mensen met groene vingers uit om samen te komen en een gemeenschappelijke tuin aan te leggen.

Ideeën voor inzamelacties met een muziekthema

 1. Battle of the bands: nodig lokale gitaarhelden uit en geef je donateurs de kans je goede doel te steunen en van de optredens te genieten.
 2. Talentenjacht: wie droomt er niet over een popster te worden? Dit is voor iedereen de kans om auditie voor een band te doen. ‘De band’ is er een die je samenstelt voor dit event, met als hoofdprijs een optreden op een lokaal muziekpodium.
 3. Karaokewedstrijd: stel een jury samen met een paar lokale beroemdheden voor bezoekers die niet bang zijn hun stem te laten horen, in de stijl van The Voice.

Ideeën voor inzamelacties gericht op jongeren

 1. Afstudeerfeest: als je organisatie geld inzamelt of aandacht vraagt voor kansarme of hulpbehoevende kinderen, kun je een feestelijk event organiseren wanneer ze een mijlpaal bereiken. Omdat ze hun eindexamen hebben gehaald bijvoorbeeld, of voor ander organisatiedoel, zoals het bereiken van een bepaald leesvaardigheidsniveau.
 2. Sponsor een kind: donateurs geven geld, maar ze krijgen ook de kans een band op te bouwen met het kind dat zij sponsoren, zodat ze het positieve effect van hun gulheid kunnen zien.
 3. Jongerenambassadeurs: benoem een bestuur van jonge mensen met een goed netwerk die je goede doel steunen en kunnen helpen bij het opzetten van een crowdfundingcampagne of reclame maken op social media.
 4. Kunstveiling: verkoop bij opbod ingelijste kunstwerken van de jongeren voor wie je geld inzamelt.
 5. Modderbaan voor jong en oud: creëer een modderige hindernisbaan en nodig de kinderen uit om erin te duiken.
 6. Talentenshow: een geweldige manier om jongeren bij je missie te betrekken, vooral als je goede doel ten gunste van de jeugd is.
 7. Tweedehands boeken inzamelen: vraag mensen boeken te schenken die ze al hebben gelezen om een nieuwe buurtbibliotheek op te zetten.

Ideeën voor inzamelacties met een virtueel element

 1. Uitdagingsacties: sponsor een inzamelactie waarbij deelnemers beloven iets geks te ondernemen in ruil voor een bepaald sponsorbedrag.
 2. 50/50-loterij: aan het einde van de dag krijgt de winnaar de helft van de pot en de andere helft gaat naar jouw goede doel.
 3. Babyfotowedstrijd: vraag deelnemers om een kleine bijdrage om hun babyfoto’s te uploaden en laat het publiek stemmen op categorieën als ‘schattigste’, ‘molligste’ en ‘ondeugendste’.
 4. Persoonlijke oproep: vraag bestuursleden of andere belanghebbenden een persoonlijke brief te schrijven aan mensen die in het verleden donaties hebben gedaan.
 5. Belmarathon: verspreid van tevoren flyers of virtuele links om je beoogde doelgroep te laten weten dat je gaat bellen en om een donatie gaat vragen. Vraag vrijwilligers vervolgens zo veel mogelijk gesprekken binnen een bepaalde periode te voeren. Kijk wel eerst in het bel-me-niet register wie je niet mag benaderen.
 6. Donaties op je eventpagina: maak het gemakkelijk voor mensen om donaties te doen, zelfs als ze je event niet kunnen bijwonen, met donatieknoppen op je eventpagina.
 7. T-shirts met een thema: laat een t-shirt laten maken dat je goede doel steunt. Maak gebruik van social media om bekendheid te geven aan de gewilde merchandise. Wanneer de inzamelactie voorbij is, worden de t-shirts rechtstreeks naar je donateurs verstuurd.
 8. Gedeelde foto’s: maak een beeldbank zodat bezoekers foto’s van het event kunnen uploaden en delen. Andere bezoekers kunnen deze foto’s dan voor 2 euro per stuk aanschaffen. De opbrengst gaat rechtstreeks naar het goede doel.
 9. Armbandjes: weet je die siliconen polsbandjes van LiveStrong nog? Je kunt samen met een lokale ontwerper stijlvolle armbandjes maken die meer van deze tijd zijn, en deze dan voor je goede doel verkopen. Zorg gewoon dat ze een opvallend ontwerp hebben dat iedereen snel herkent.

Hoewel persoonlijke inzamelacties het effectiefst zijn, moet je je marketing strategie niet vergeten. Download hier onze marketing en activiteiten plannerom alles goed op een rijtje te krijgen.

 

Ideeën voor sociale inzamelacties

 1. Modeshow: heb je een catwalk? Heb je modellen? Heb je wat haute-couture-items? In feite heb je geen van bovenstaande nodig om een benefietmodeshow op poten te zetten. Alles wat je nodig hebt is voldoende ruimte, gesponsorde T-shirts en een handvol collega’s die bereid zijn zichzelf eens voor schut te zetten. Zo verkoop je de merchandise van je organisatie in no-time.
 2. Een date veilen: dit concept werkt fantastisch als je het een date is met iemand die bekend of populair is in de gemeenschap. Denk hierbij buiten de vaste kaders. Je baas, bijvoorbeeld, die zich voor de date verkleedt als een door de winnaar gekozen celebrity?
 3. Een veiling: pak het creatief aan met de veilingitems. Denk aan ervaringen in plaats van fysieke zaken. Denk bijvoorbeeld een donateur die een weekend in een vakantiehuisje kan aanbieden.
 4. Fancy fair: een fancy fair is altijd een leuke manier om geld in te zamelen. En je kunt er zo veel of weinig in investeren als binnen je budget past. Sla de klassieke grabbelton en ballenbak over en verzin eigen spelletjes met zelfgemaakte kraampjes en kostuums voor een persoonlijkere eventervaring die minder kost.
 5. Speurtocht: gebruik een app zoals Troovie om een speurtocht op te zetten waar je deelnemers via een app mee aan de slag kunnen.
 6. Beauty-event: regel stands met zaken als luxe schoonheidsbehandelingen, stoelmassage, make-overs, wellnessproducten en mode van lokale boetieks.
 7. Ballonprikken: vul een ruimte met ballonnen, stop in enkele ballonnen prijzen en verkoop naalden aan bezoekers zodat ze voor een prikkie een prijs kunnen winnen.
 8. Open huis: geef het publiek een kijkje achter de schermen op je terrein. Bezoekers die kaartjes voor een rondleiding kopen, zullen zich nauwer betrokken voelen bij je goede doel.
 9. Dating-avond: nodig vrijgezellen uit en organiseer activiteiten die rechtstreeks aansluiten op je goede doel, zoals speeltjes maken voor een plaatselijk dierenasiel of maaltijden koken voor daklozen.
 10. Een pyjamafeest: organiseer een ontspannen, relaxte bijeenkomst op het werk (dresscode: pyjama of joggingpak) en vraag gasten om te doneren wat ze gewoonlijk aan een avondje uit zouden besteden.
 11. Ugly sweater party: we hebben allemaal wel één zo’n afgrijselijke trui die een goedbedoeld familielid ooit voor ons heeft gebreid. Nu komt die eindelijk van pas.
 12. Ochtendfeestje: een alcoholvrij dansfestijn met chique mocktails van gezond versgeperst vruchtensap.
 13. Verkleedfeest: chique gala’s zijn passé. Niet iedereen wil in driedelig op komen draven. Geef je feest in plaats daarvan een thema zoals ‘Kom verkleed als je favoriete cartoon’ of ‘Raad eens welke celebrity ik ben?’
 14. Cocktailparty: organiseer een cocktailparty en laat gasten aan de deur bekers kopen tegen een verhoogde prijs die je aan goede doel schenkt.
 15. Silent disco: je hoeft geen professionele dj of artiest in te huren. Maak gewoon een waanzinnige afspeellijst en geef elke bezoeker bij binnenkomst een hoofdtelefoon.
 16. Lampionnenfeest: organiseer een avond waarbij feestgangers een wens op een papieren lampion schrijven, een kaarsje aansteken en de lampion de lucht in laten.